Dietetic evaluation of football players from a football school of Sport Club São João da Barra-RJ

  • Jonathan Alexim Freitas Universidade Estácio de Sá, Campos dos Goytacazes-RJ, Brasil.
  • Alessandra Frasnelli Faria Universidade Estácio de Sá, Campos dos Goytacazes-RJ, Brasil.
Keywords: Food consumption, Energy intake, Football, Teenagers

Abstract

Introduction: Football was one of the sports that interest the most in young, adults and eldery people. The diet of a player must meet energy costs, provide adequate balance of protein, fat and carbohydrates and achieve the micronutrients recommendation. Improper eating habits, specially in macronutrients content cause performace apairment such as early fatigue and increased recovery time. This reseach has the aim of evaluating the dietary profile and verify the adequacy of daily caloric intakes of the macronutrients and micronutrients in the football players. Methodology: It was a field study, transversal and descriptive in which 9 teenagers were evaluated, all males, from 15 to 17 years of age, from the amateur soccer school of the Sport Club São João da Barra do Rio de Janeiro. A survey of dietary data was made, with a food frequency questionnaire and dietary record. Results: the average consumption of energy ingest by the athletes was 5725,25 Kcal, the average consumpition of protein grams was 175,44 g/day, of the carbohydrates was 835,42 g/day and fat was 186,89 g/day. Discussion: Adequate food and nutrition has key roles in optimizing the ability to perform any type of exercise, regardless of age or type physical activity. Young athletes should be towards the importance of nutritional adequacy for improved health and performance. Conclusion: The nutritional intervention and the performance of the dietiant are of utmost importance in this field. It is necessary that there is a greater integration of the diettitian in attention to young people practicing physical activities.

Author Biographies

Jonathan Alexim Freitas, Universidade Estácio de Sá, Campos dos Goytacazes-RJ, Brasil.

Nutricionista

Alessandra Frasnelli Faria, Universidade Estácio de Sá, Campos dos Goytacazes-RJ, Brasil.

Nutricionista, docente na Universidade Estácio de Sá

References

-Almeida, T.A.; Soares, E. A. Perfil dietético e antropométrico de atletas adolescentes de voleibol. Rev Bras Med Esporte. Vol. 9. Num. 4. 2003.

-Biesek, S.; Alves, L.A.; Guerra, I. Estratégias de nutrição e suplementação no esporte. 3ªedição. rev. eatual. Manole. 2015.

-Bloomfield, J.; Polman, R.; O’donoghue, P.Physical demands of different positions in FA Premier League soccer. Journal of Sports Science and Medicine. Vol. 6. Num. 1. p. 63-70. 2007.

-Brant, A.C.A. Análise de ingestão alimentar pré-jogo em atletas profissionais de futebol. Revista Brasileira de Futsal e Futebol. Vol. 3. Num. 8. p. 142-150. 2011. Disponível em: <http://www.rbff.com.br/index.php/rbff/article/view/90/97>

-Cabral, C.A.C., Rosado, G.P.; Silva, C.H.O.; Marins, J.C.B. Diagnóstico do estado nutricional dos atletas da Equipe Olímpica Permanente de Levantamento de Peso do Comitê Olímpico Brasileiro (COB). Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 12. Num. 6. p. 345-350. 2006.

-Chagas, C.E.A.; Martini, L.A. Vitamina D. In: Cozzolino, S.M.F.; Comnetti, C. Bases bioquímicas e fisiológicas da nutrição: nas diferentes fases da vida, na saúde e na doença. Manole. 2013. p. 413-426.

-Chaves, D.F.S.; Junior, A.H.L.; Perreira-Lancha, L.O. Minerais. In: Lancha Junior, A.H.; Perreira-Lancha, L.O. Nutrição e metabolismo aplicados a atividade motora. 2ª edição. Atheneu. 2004. p. 195-222.

-Coelho, B.; Azeredo, C.; Bressan, E.; Gandelini, J.; Gerbelli, N.; Cavignato, P.; Silva, R.; Zanuto, R.; Vasquez, J.P.; Lima, Waldecir, P.L.; Romero, Alexandre; Campos, M.P. Perfil nutricional e análise comparativa dos hábitos alimentares e estado nutricional de atletas profissionais de basquete, karatê, tênis de mesa e voleibol. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 3. Num. 18. p. 570-577. 2009. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/156/154>

-Donadio, J.L.S.; Cominetti, C.; Cozzolino, S.M.F. N. Bases bioquímicas e fisiológicas da nutrição: nas diferentes fases da vida, na saúde e na doença. Manole. 2013. p. 533-545.

-Dourado, C.P.; Santos, J.L.; Soares, B.M.; Baratto, I.; Santos, Elisvânia F.; Bennemann, G.D. Perfil nutricional de adolescentes praticantes de balé clássico do município de Guarapuava/Paraná. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 6. Num. 35. p. 398-406. 2012. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/341/329>

-Egashira, E.M.; Aquino, R.C.; Philippi, S.T. Técnicas e Métodos para a avaliação do consumo alimentar. In: Tirapegui, J.; Ribeiro, S.M.L. Avaliação nutricional: teoria e prática. Guanabara Koogan. 2013. p. 13-19

-Fabiane, L.C.M., Sanche, L.F.Z. Avaliação do perfil antropométrico e do consumo alimentar de praticantes de king fu de uma academia de Valinhos-SP. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 7. Num. 38. p. 118-127. 2013. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/378/368>

-Fisberg, R.M.; Marchioni, D.M. Lobo; Colucci, A.C.A. Avaliação do consumo alimentar e da ingestão de nutrientes na prática clínica. Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia. Vol. 53. Num. 5.p.617-624.2009

-Fonseca, S. Análise da ingestão de macronutrientes em jogadores do profissional B da sociedade esportiva palmeiras. Revista Brasileira de Futsal e Futebol. Vol. 4. Num. 13. p. 175-181. 2012. Disponível em: <http://www.rbff.com.br/index.php/rbff/article/view/155/140>

-Gonçalves, L. S.; Souza, E.B.De; Oliveria, E.P.; Burini, R.C. Perfil antropométrico e consumo alimentar de jogadores de futebol profissional. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 9. Num. 54. 2015. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/596/510>

-Guerra, I.; Soares, E.A.; Burinini, R.C. Aspectos nutricionais do futebol de competição. Rev Bras Med Esporte. Vol. 7. Num. 6. p. 200-206. 2001.

-Médici, B.M.; Caparros, D.R.; Nacif, M. Perfil nutricional de jogadores profissionais de futsal. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 6. Num. 31. p. 50-56. 2012. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/236/262>

-Neto, M.M.; Toscato, L.T.; Félix, G.S.; Costa, D.O.; Tavares, R.L.; Marques, R.C. S. Consumo alimentar de seleções nacionais campeãs mundiais de beach handball. Revista Brasileira de Ciências da Saúde. Vol. 18. p. 43-50. 2014.

-Panza, V.P.; Coelho, M.S.P.H.; Di Pietro, P.F., Assis, M.A.A.; Vasconcelos, F.A.G. Consumo alimentar de atletas: reflexões sobre recomendações nutricionais, hábitos alimentares e métodos para a avaliação do gasto e consumo energéticos. Rev. Nutr. Vol. 20. Num. 6. p. 681-692. 2007.

-Perreira, A.F.; Uebara, S.K. Métodos de inquéritos dietéticos. In: Glorimar, R. Avaliação nutricional do paciente hospitalizado: uma abordagem teórica e prática. Guanabara Koogan. 2012. p. 7-12.

-Prado, W.L.; e colaboradores. Perfil antropométrico e ingestão de macronutrientes em atletas profissionais brasileiros de futebol, de acordo com suas posições. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 12. Num. 2. p. 61-65. 2006.

-Reis, V.A.B.; Azevedo, C.O. E.; Rossi, L. Perfil antropométrico e taxa de sudorese no futebol juvenil. Rev Bras Cineantropom Desempenho Hum. Vol. 11. Num. 2. p. 134-141. 2009.

-Ribeiro, A.C.; Sávio, K.E.O.; Rodrigues, M. L.C.F.; Costa, T.H.M. Validação de um questionário de frequência alimentar para população adulta. Rev. Nutr. Vol. 19. Num. 5. p. 553-562. 2006

-Rodriguez, N.R.; Dimarco, N. M.; Langley, S. Nutriton and athletic performance. Medicine and science in sports and exercise. Vol. 41. Num. 3. p. 709-731. 2009.

-Rufino, L.L.N.S. Avaliação da ingestão de macronutrientes e perfil antropométrico em atletas profissionais brasileiros de futebol. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 7. Num. 37. p. 51-56. 2013. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/368/360>

-Sampaio, L.R.; Silva, M. C.M.; Roriz, A.K.C.; Leite, V. R. Inquérito Alimentar. In: Sampaio, L.R. Avaliação nutricional. EDUFBA. 2012. p. 103-112.

-Schwarzschild, L. F.C.P.; Medeiros, A.C.Q.C. In: Cozzolino, S.M.F.; Comnetti, C. Bases bioquímicas e fisiológicas da nutrição: nas diferentes fases da vida, na saúde e na doença. Manole. 2013. p. 270-283.

-Seabra, M.P.; Liberali, R.; Maciel, R.; Navarro, F. Perfil antropométrico, bioquímico e nutricional de jogadores de futebol profissional de um time da cidade de Salvador-Bahia. Revista Brasileira de Futsal e Futebol. Vol. 3. Num. 9. p. 221-228. 2011. Disponível em: <http://www.rbff.com.br/index.php/rbff/article/view/101/95>

-Shephard, R. J. Biology and medicine of soccer: an update. Journal of Sports Sciences. Vol. 17. Num. 10. p. 757-786.1999.

-Slater, B.; Philippi, S.T.; Marchioni, D.M. L.; Fisberg, R.M. Validação de questionários de frequência alimentar-QFA: considerações metodológicas. Rev. Bras. Epidemiol. Vol. 6. Num. 3. p. 200-208. 2003.

-Thomas, D.T.; Erdman, K.A.; Burke, L.M. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletic Performance. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Vol. 116. Num. 3. p. 501-528. 2016

-Voci, S.M.; Enes, C.C.; Slater, B. Validação do questionário de frequência alimentar para adolescentes (QFAA) por grupos de alimentos em uma população de escolares. Rev Bras Epidemiol. Vol. 11. Num. 4. p. 561-572. 2008.

Published
2018-02-17
How to Cite
Freitas, J. A., & Faria, A. F. (2018). Dietetic evaluation of football players from a football school of Sport Club São João da Barra-RJ. RBFF - Brazilian Journal of Futsal and Football, 10(36), 77-88. Retrieved from https://www.rbff.com.br/index.php/rbff/article/view/546
Section
Scientific Articles - Original