Analysis of intake of macronutrients in second category footaball players of Sociedade Esportiva Palmeiras

  • Stephanie Iafrate da Fonseca Programa de Pós-Graduação Lato Sensu da Universidade Gama Filho em Bases Nutricionais da Atividade Fí­sica: Nutrição Esportiva
Keywords: Athletes, Sports nutrition, Macronutrients, Football

Abstract

The objective of the study is to verify the proportionality of a daily macronutrients ingestion in 16 “professional B category” Football players, with average age about 20,9. The Athletes belong to the non-professional Football department of “Sociedade Esportiva Palmeiras”, placedin São Paulo. The body composition was determinate trough the coetaneous folds and the nutritional data obtained by a 3 days 24 hours reminder. The athletes showed an average body fat percentage between 77,5±9,7 kg e 11,5±1,4, which represents an ideal number for a football players, was verified an average energy intake between 2456,89 ± 626,33 kcal, a little bit lower than the recommended, what can interfere the performance of the athlete. About the carbohydrate, was founded values between de 5,04 ± 1,78 g/kg/weight and 59,61%, resulting in a quantity close to the lowest limit recommended for this category. The protein results showed values of 19,41%, classified as a hyper-proteic diet, but if the results were measured in relation with a body composition,the result was 1,58 ± 0,40g/kg/weight, classified as a normal-proteic diet. The lipids was resulted in a value of 20,98 ± 5,25%, and was considered lower than dietary recommendation. The final results of this study says how much is primordial the participation of a Nutritionist in the clubs, in order to adequate the diets and foods which must be absorb by the athletes before, during and after training.

References

-American Dietetic Association, Nutricionistas do Canadá, American College of Sports Medicine. Posição da American Association dietético, Nutricionistas do Canadá, e do Colégio Americano de Medicina Esportiva: nutritrion e desempenho atlético. J Am Diet Assoc. Vol. 100. Núm. 12. 2001. p.1543-56.

-Bangsbo, J. Energy demands in competitive soccer. J Sports Sci. Vol. 12. 1994. p. S5-S12.

-Biesek, S.; Alves, L.A.; Guerra, I. Estratégias de Nutrição e Suplementação no Esporte. São Paulo. Manole. 2005.

-Ebine, N.; Rafamantanastsoa, H.H.; Nayuki, Y.; Yamanaka, K.; Tashima, K.; Ono, T.; Saitoh, S.; Jones, P.J. Measurement of total energy expenditure by the doubly labelled water method in professional soccer players. J Sports Sci. Vol. 20. 2002. p. 391-7.

-Gomes, A.I.S.; Ribeiro, B.G.; Soares, E.A. Caracterização nutricional de jogadores de elite de futebol de amputados. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 11. Num. 1. 2005. p. 11-16.

-Guerra, I.; Soares, E.A.; Burini, R.C. Aspectos Nutricionais do futebol de competição. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 7. Num. 6. 2001. p. 200-206.

-Hernandez, A. J.; Nahas, R. M. Modificações dietéticas, reposição hídrica, suplementos alimentares e drogas: comprovação de ação ergogênica e potenciais riscos para a saúde. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 15. Num. 3. 2009. p. 3-12.

-Lima, C.B.N.; Martins, M.E.F.; Liberali, R.; Navarro, F. Estado Nutricional e Composição Corporal de Jogadores de Futebol Profissional. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 3. Num. 18. 2009. p. 562-569.

-Mcardle, W.D.; Katch, F.I.; Katch, V.L. Nutrição para o desporto e exercício. 6ª edição. Guanabara Koogan. 2001.

-Panza, V.P.; Coelho, M.S.P.H.; Di Pietro, P.F.; Assis, M.A.A.; Vasconcelos, F.A.G. Consumo alimentar de atletas: reflexões sobre recomendações nutricionais, hábitos alimentares e métodos para avaliação do gasto e consumo energéticos. Revista de Nutrição. Vol. 20. Num. 6. 2007. p. 681-692.

-Prado, W.L.; Botero, J.P.; Guerra, R.L.F.; Rodrigues, C.L.; Cuvello, L.C.; Dâmaso, A.R. Perfil antropométrico e ingestão de macronutrientes em atletas profissionais brasileiros de futebol, de acordo com suas posições. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. São Paulo. Vol. 12. Num. 2. 2006. p. 61.

-Quintão, D.F.; Oliveira, G.C.; Silva, S.A.; Marins J.C.B. Estado nutricional e Perfil Alimentar de Atletas de Futsal de diferentes Cidades do Interior de Minas Gerais. Revista Brasileira de Futebol. Vol. 2. Num.1. 2009. p. 13-20.

-Rebello, W.L.C.; Silva, P.R.S.; Teixeira, A.A.A.; Vidal, J.R.R.; Oberg, A.A.R.B.; Fonseca, A.; Rocha, F.O.; Sousa, J.M. A importância da avaliação nutricional no controle deuma equipe de jogadores de futebol juniores. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 5. Num. 5. 1999. p. 173-177.

-Reeves, S.; Collins, K. The nutritional and anthropometric status of Gaelic football players. Int J Sport Nutr Exerc Metab. Vol. 13. 2003. p. 539-48.

-Rico-Sanz, J. Body composition and nutritional assessments in soccer. Int J Sport Nutr. Vol. 8. 1998. p. 113-23.

-Silva, P.R.S.; Visconti, A.M.; Roldan, A.; Avaliação Funcional Multivariada em Jogadores de Futebol Profissional. Revista Acta Fisiátrica. Vol. 4. Num. 2. 1997. p. 65-81.

-Sociedade Brasileira De Medicina Do Esporte. Modificações dietéticas, reposição hídrica, suplementos alimentares e drogas: Comprovação de ação ergogênica e potenciais riscos para a saúde. Diretriz da Sociedade Brasileira de Medicina do Esporte. Rev. Bras. Med. Esporte. Vol. 9. Num. 2. 2003.

-Thompson, F.E.; Byers, T. Dietary Assessment Resource Manual. Journal of Nutrition. Vol. 124. Num. 12. 1994. p. S2245-2317.

-Zeederberg, C.; Leach, L.; Lambert, E.V.; Noakes, T.D.; Dennis, S.C.; Hawley, J.A. The effect of carbohydrate ingestion on the motor skill proficiency of soccer players. Int J Sports Nutr. Vol. 6. 1996. p. 348-55.

Published
2012-11-24
How to Cite
Fonseca, S. I. da. (2012). Analysis of intake of macronutrients in second category footaball players of Sociedade Esportiva Palmeiras. RBFF - Brazilian Journal of Futsal and Football, 4(13). Retrieved from https://www.rbff.com.br/index.php/rbff/article/view/155
Section
Scientific Articles - Original