Consumption of vitamins and minerals by field football athletes

  • Natália Leitzeke Farias Graduanda em Nutrição pela Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil.
  • Romina Buffarini Doutora em Epidemiologia, Professora da Faculdade de Nutrição, da Universidade Federal de Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil.
  • Alessandra Doumid Borges Pretto Doutora em Saúde e Comportamento, Diretora Adjunta e Professora da Faculdade de Nutrição, da Universidade Federal de Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil.
Keywords: Food Consumption, Body composition, Micronutrients, Football

Abstract

Introduction and objective: Football is a Sport that requires continuous training and requires a balanced diet in macro and micronutrients. Vitamins and minerals are extremely important for the health of athletes, as they provide energy, transport oxygen, support the immune system and form the athlete's bone mass. This study aims to evaluate the consumption of vitamins and minerals by field football athletes. Materials and methods: Descriptive cross-sectional study, derived from an analysis of secondary data from an experimental study with players from the base category of a field football team. Discussion: Studies show that food planning provides adequate supply of nutrients improves physical performance and prevents fatigue and helps maintain weight, measurements and body fat. Results: Most of the sample (83.3%) had insufficient caloric intake, carbohydrate consumption was insufficient in 91.7% of athletes and was above the recommended level in proteins (91.7%) and lipids (66.7%). The consumptions of vitamins B1, B2, B3 and B6 was adequate and of vitamins A, C and D was inadequate. As for the adequacy of minerals, it was inadequate in calcium (54.2%), potassium (70.8%) and magnesium (83.3%). Conclusion: It is extremely important that athletes have nutritional monitoring to have an adequate diet.

References

-Barros, A.; Ferreira, E.A. Perfil nutricional das mulheres: Inter-relações com a incidência de doenças ósseas. Congresso Nacional de Pesquisa e Ensino em Ciências. CONAPESC. 2021.

-Biezek, S.; Alves, L.; Guerra, I. Estratégias de nutrição e suplementação no esporte. 3ª edição. Manole. 2015.

-Canever, M.F.; Baratto, I. Avaliação da composição corporal de uma equipe profissional de futsal da cidade de Pato Branco- PR. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 12. Num. 69. 2018. p. 21-29.

-Carvalho, C.M.; Mezzomo, T.R.; Filho, L.L. Perfil nutricional de atletas de futebol de categorias de base na pré-temporada e meio da temporada de um clube de futebol brasileiro da série A. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 12. Num. 73. 2018. p.659-667.

-Costa, M.F.; Oliveira, E.A.; Luz, M.B.F.; Cardoso, T.C.F. Caracterização do perfil nutricional de praticantes de futsal de um time universitário da cidade de Ananindeua. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 14. Num. 89. 2020. p. 569-575.

-Faccim, A. Avaliação antropométrica e nível de ingestão dos micronutrientes ferros, vitamina C e cálcio em atletas de handebol no Instituto Federal do Espírito Santo-Campos venda nova do imigrante, Espírito Santo. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 9. Num. 50. 2015. p.120-128.

-Farrokhyar, F.; Tabasinejad, R.; Dao, D.; Peterson, D.; Ayeni, O.; Hadionzadeh, R.; Bhandari, M. Prevalence of vitamin D inadequacy in athletes: a systematic-review and meta-analysis. Sports Med. Vol. 45. Num. 3. 2015. p. 365-378.

-Féliz, D.A.; Andrade, R.P.; Rosário, K.D. Influência da Vit D na saúde humana. A importância da educação continuada e educação permanente em unidade de terapia intensiva-revisão de literatura. Rev Inic Cient Ext. Vol. 2. Num. 3. 2019. p. 163-6.

-Ferigollo, A.; Zancan, T.; Cezaro, J.; Ceni, G. Perfil antropométrico e dietético de jogadores de futebol profissional do Noroeste do Rio Grande do Sul, Brasil. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 64. 2017. p. 467-476.

-França, J.; Lima, L.; One, G. A influência do zinco na imunidade dos atletas. Revista Campo do Saber. Vol. 3. Num. 3. 2017. p. 4-4.

-Freitas, J. A.; Faria, A.F. Avaliação dietética em jogadores de futebol de uma escola de futebol amador do esporte clube São João da Barra- RJ. Revista Brasileira de Futsal e Futebol. São Paulo. Vol.10. Num. 3. 2018. p.77-88.

-Gomes, J.; Schmidt, M.; Biesek, S. Avaliação do perfil antropométrico e consumo alimentar de adolescentes jogadores de futsal. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, São Paulo. Vol. 9. Num. 53. 2015. p.463-470.

-Grillo, A.C.; Guedes, I.M.S.; Nicolai, J.C.; Fernandez, W.S. Importância e atuação dos sais minerais no organismo. Revista científica eletrônica de Enfermagem da FAEF. Vol.4. Num. 3. 2020 p. 1-11.

-Hillal, A.S.; Pretto, A.D.B.; Salerno, P.S.V.; Veiga, R.S.; Ferreira, G.D. Avaliação do consumo alimentar e da composição corporal de jogadores da base de um time de futebol de campo do interior do Rio Grande do Sul. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol.15. Num. 95. 2021. p. 1-11.

-Jackson, A.S.; Pollock, M.L. Generalized equations for prediction body density of men. British Journal of Nutrition. Vol. 40. Num. 3. 1978. p. 497-504.

-Lechner, K.; Lechner, B.; Engel, H.; Halle, M.; Worm, N.; Scherr, J. Vitamin D and athletic performance: perspectives and pitfalls. Dtsch Z Sportmed. Vol. 71. Num. 2. 2020. p. 35-42.

-Luz, I.; Rosa, R.L. Perfil nutricional de atletas de Jiu-Jitsu. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 13. Num. 83. 2019.p.1100-1109.

-Maroon, J.C.; Mathyssek, C.M.; Bost, J.W.; Amos, A.; Winkelman, R.; Yates, A.P.; Duca, M.A.; Norwig, J.A. Vitamin D profile in National Football League players. Am J Sports Med. Vol. 43. Num. 5. 2015. p.1241-45.

-Marques, A.; Armando, A.V.; Brandão, E.; Fernandez, W.S. Fatores alimentares: A relevância dos sais minerais e as deficiências ocasionadas no organismo. Revista científica eletrônica de enfermagem da FAEF. Vol.6. Num. 2. 2020. p 1-7.

-Melo, S.R.S.; Santos, L.R.; Silva, T.M.; Cardoso, B.E.P.; Araújo, D.S.C Sousa, T.G.V.; Sousa, M. P.; Severo, J.S.; Marreiro, D. N. Magnesium supplementation on the performance of healthy athletes: a systematic review. Research, Society and Development. Vol. 9. Num.1. 2020. p.1-21

-Modesto, M.J.; Lacerda, L. Suplementação de Vitamina D: Efeito sobre o perfil de 25(OH)D e ocorrência de lesões musculares em atletas de futebol profissional Rev Bras Med Esporte. Vol. 27. Num. 6. 2021. p 1-5

-Nascimento, O.V.; Rocha, A.W.O.; Nascimento, W.M. Nível de conhecimento e de ingestão nutricional de atletas adultos. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 15. Num. 92. 2021. p. 208-219.

-Netto, M.P.; Priore, S.E.; Franceschini, S.do C.C. Interação entre vitamina A e ferro em diferentes grupos populacionais. Rev. Bras. Saúde Matern. Infant. Vol.7. Num.1. 2007.p. 15-22.

-Nitzke, D.L S.; Coghetto, C.C. A importância da ingestão de fibras alimentares-aspectos bioquímicos e fisiopatológicos. Anais da XV Mostra de Iniciação Científica do CESUCA. 2021. Num. 15. p. 1-2.

-Pereira, G.A.R.; Silva, L.B. Deficiência de Ferro na Insuficiência Cardíaca com Fração de Ejeção Reduzida: Fisiopatologia, Diagnóstico e Tratamento. Arq Bras Cardiol. Porto Alegre. Vol. 118. Num.3. 2022. p. 646-654.

-Pina, A.C.; Silveira, V.; Fonseca, P.; Almeida, I.; Júnior, M.; Veneroso, C.; Cabido, C.; Navarro, F.; Veloso, H. Associação entre consumo alimentar e composição corporal de futebolistas ludovicenses. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 15. Num. 92. 2021. p. 220-229.

-Pinheiro, B.S.; Bergamo, T.T.F.; Fattori, N.C.M.; Machado, V.F.L.S.; Melo, L.B. Selênio – sua importância no organismo humano. Revista científica eletrônica de ciências aplicadas da FAIT. Num 1. 2019. p. 1-10

-Pinto, L.; Bem, F.; Dani, C.; Garin, N.; Carteri, R.; Fernandes, S. Avaliação do consumo alimentar como preditor de risco para eventos cardiovasculares em jogadores de futebol de várzea. Ciência em Movimento. Vol. 22. Num. 44. 2020. p. 43-54.

-Pretto, A.D.B.; Salerno, P.S.V.; Pastore, C.A.; Pinheiro, E.S.; Ferreira, G.D. Composição corporal e perfil bioquímico de atletas profissionais de futebol em pré-temporada. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 14. Num. 84. 2020. p.75-83.

-Quadros, L.; Barros, R.; Vitamina C e performance: uma revisão. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 10. Num 55. 2016. p.112-119.

-Ribas, M.R.; Dias, E.AF; Antunes, M.A.; Bassan, J.C. Distribuição de macro e micronutrientes na dieta de jogadores sub-24 de futebol americano em pré-temporada. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 16. Num. 96. 2021. p .27-33.

-Rubert, A.; Engel, B.; Rohlfes, A.L.B.; Marquardt, L.; Baccar, N.M. Vitaminas do complexo B: uma breve revisão. Revista Jovens Pesquisadores. Santa Cruz do Sul. Vol. 7. Num. 1. 2017. p. 30-45.

-Silva, J.C.; Santos, G.M. dos; Nunes, M.I.L.B.; Melo, P.K.M.; Silva, J.R.R.; Azevedo, F.F.M.; Medeiros, A.D.F.F.; Vasconcelos, F.F.S.L. The benefits of magnesium in exercise practitioners: integrative literature review study. Research, Society and Development. Vol. 10. Num. 11. 2021.p.

-Silveira, J.M.; Salerno, M.; Pretto, A.B.D.; Helbig, E.; Salerno, P.S.V. Avaliação das refeições ofertadas aos atletas de categorias de base que residem em um centro de formação de um clube de futebol no Sul do Brasil. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 14. Num 86. 2020 p.291-298.

-Sinovas, M.C.; Pérez, L.A.; Valverde, I.A.; Cerezal, A.B.; Ramos, C. D.J.; Rubio-Arias, J.A.; Cerrato, D.V. Influencia de la composición corporal sobre el rendimiento en salto vertical dependiendo de la categoría de la formación y la demarcación en futebolistas. Nutr Hosp. Vol. 32. Num. 1. 2015. p. 299-307.

Published
2023-02-26
How to Cite
Farias, N. L., Buffarini, R., & Pretto, A. D. B. (2023). Consumption of vitamins and minerals by field football athletes. RBFF - Brazilian Journal of Futsal and Football, 14(59), 475-484. Retrieved from https://www.rbff.com.br/index.php/rbff/article/view/1293
Section
Scientific Articles - Original